Snel zoeken

land of werelddeel:

individueel of groep:

standplaats of trektocht

WANDELVAKANTIE ACHTERGROND INFORMATIE

DE UITDAGING VAN HET SAMENSTELLEN VAN EEN WANDELVAKANTIE

Het aanbod wandelvakanties is groot en neemt ieder jaar nog steeds toe, ondanks het feit dat de vraag de laatste jaren helemaal niet meer zo sterk groeit. Steeds meer accommodatie-eigenaren denken hun bezetting te verbeteren door hun vakantiehuis, hotel of bed and breakfast aan te melden voor een website met wandelvakanties onder het mom 'bij ons in de buurt kun je ook fantastisch mooi wandelen, dus zet ons ook maar op uw site'. Maar websites met accommodaties zijn er genoeg en wees eerlijk, het is in heel Frankrijk mooi wandelen. Nee, de wandelaar van nu wil graag een échte wandelvakantie, met zorg samengesteld door één of meerdere accommodatie-eigenaren en/of reisorganisatie.

Er gaat veel tijd zitten in het samenstellen van een goed wandelarrangement, vooral als er wordt gekozen voor het opzetten van een wandeltrektocht. De regio moet worden uitgezocht waarbij het van belang is dat er voldoende accommodaties zijn en die op maximaal 20 km lopen van elkaar gelegen zijn. En er moet zekerheid zijn dat de eigenaren van die accommodaties er volledig voor willen gaan in hun deelname aan die wandeltrektochten en dat is in de praktijk niet altijd zo vanzelfsprekend gebleken. Immers, als één van de accommodatie-eigenaren ineens voor een lange periode geen kamers beschikbaar heeft, kan in die periode geen enkele reservering worden aangenomen. Vol = vol, uiteraard dat is niet anders maar daarom is het van belang dat de deelnemende accommodaties meerdere kamers ter beschikking hebben en niet dusdanig populair zijn dat bij wijze van spreken in maart al vast staat dat de hele zomer is volgeboekt terwijl de wandelaar over het algemeen pas laat boekt. Maar belangrijker nog, onverwacht een paar dagen of langer niet beschikbaar zijn midden in het seizoen of niet al ver van te voren een kamer voor 'slechts' 1 nacht willen vast leggen, hoort er bij deelname aan een trektocht niet bij. De verhuurders moeten er volledig voor gaan.

Als de accommodaties zijn uitgezocht, dan begint de grootste klus nog, het uitstippelen, lopen, beschrijven en uittekenen van de routes. Op de kaart staan vaak nog vele onverharde paden, dwars door de landerijen maar het blijkt bij het lopen dat deze paadjes vaak verdwenen zijn. Dit omdat de gemeente geen onderhoud pleegt en de boel is dichtgegroeid of doordat een boer het pad bij een weiland heeft getrokken. Dus ter plekke moet er dan een alternatief worden bedacht en gaat de route ineens een hele andere kant op. Kortom, niet alleen het lopen maar ook het uitzetten en samenstellen van een echte wandelvakantie kan toch zeker ook een behoorlijke uitdaging zijn.

Bij een wandelvakantie denken de meeste mensen aan een soort trektocht van plaats naar plaats, waarbij iedere nacht in een ander hotel of op een andere camping wordt geslapen. Een alternatieve optie is een wandelvakantie vanuit een vast vertrekpunt, waarbij u mooie wandeltochten in de omgeving maakt. Wanneer u een mooi huisje huurt op een vakantie park krijgt u weer echt het vakantie gevoel als u savonds terug het park op loopt. Uw eigen accommodatie met kookgelegenheid en badkamer zorgen ervoor dat u zich heerlijk thuis voelt en dat u kunt ontspannen na een inspannende dag!

TIPS VOOR EEN GESLAAGDE WANDELVAKANTIE

Een wandelvakantie is niet zomaar een vakantie. Er is training en een flinke dosis uithoudingsvermogen voor nodig, waar u ook naartoe gaat. Om goed voorbereid te vertrekken, vindt u hier handige tips.

Training vooraf
Voordat u op vakantie gaat is een goede training noodzakelijk. Afhankelijk van de zwaarte van de wandelingen die u wilt gaan maken, kunt u van te voren beginnen met lopen bij u in de buurt. De zwaarte van de wandelingen is niet alleen afhankelijk van de lengte van de tocht, maar ook van de berghellingen die u wilt gaan lopen, de weersomstandigheden, uw fysieke en geestelijke gesteldheid.

U kunt op verschillende manieren trainen. U kunt natuurlijk een keer in de week een stevige wandeling maken en het niveau hiervan steeds een beetje opschroeven. Het is aan te raden om bij alle mogelijke weersomstandigheden te trainen (regen, sneeuw, gladheid, warmte etc.). Heeft u nog nooit gewandeld? Dan begint u bijvoorbeeld met een wandeling van 5 kilometer en loopt u daarna steeds langere etappes. U kunt ook conditietraining doen in de sportschool als aanvulling op uw wandelschema. Zo weet u zeker dat u het vol kunt houden tijdens uw wandelvakantie.

Tips tijdens uw wandelvakantie
Als u eenmaal bent begonnen aan uw vakantie, dan is er ook een aantal zaken, dat u in de gaten moet houden. U vindt hier een aantal belangrijkste tips voor tijdens het wandelen.

Wandel ontspannen en op een continu tempo: door een ontspannen houding en een constant tempo komt u in een bepaalde flow en krijgt u geen of minder last van spierspanningen enzovoorts.
Pauzeer regelmatig: stop vaak om even wat te drinken, een hapje te eten, van de omgeving te genieten of om even op adem te komen. Doe tussendoor af en toe wat strekoefeningen zodat u geen kramp en minder spierpijn krijgt. Het is geen wedstrijd en u wandelt voor uw eigen plezier, houd dat in gedachte.
Rust goed uit: zorg niet alleen dat u regelmatig pauzeert, maar zorg ook voor een goede nachtrust.

Niet ieder land is op eigen vervoer bereikbaar en het kan voorkomen dat u met het vliegtuig af moet reizen naar de gewenste bestemming. Een voordelig vliegticket is hierbij natuurlijk wenselijk. De populaire landen en steden zijn overzichtelijk weergeven zodat u kunt kijken of een wandelvakantie te combineren is met een vliegticket.